Get Adobe Flash player

U bent hier

Home

Samen koken en eten helpt kinderen

BRUSSEL - Ouders hebben een veel grotere invloed op het gezondheidsgedrag van hun kinderen dan ze denken.
Ze moeten vooral zelf het goede voorbeeld geven.

Staat er bij u altijd frisdrank in de ijskast? Komen er chips en bier bij als vader naar een voetbalmatch kijkt?
Durft u zelf de hele dag door in de snoepkast te zitten? Komt u nauwelijks uit uw luie stoel? Verwacht dan niet dat uw kinderen gezond zullen eten en leven.
 
Ouders oefenen de belangrijkste invloed uit op kinderen tot twaalf jaar. Niet door wat zij denken en zeggen. Het is hun eigen manier van leven die als voorbeeld dient voor de keuzes die hun kinderen zullen maken. Vrienden of leeftijdsgenoten spelen op dat vlak niet zo'n rol.
Dat is de conclusie van Wendy Van Lippevelde, die dinsdag aan de Universiteit Gent promoveerde met een doctoraal onderzoek over de rol van ouders in overgewichtspreventie bij kinderen. Overgewicht is een toenemend probleem in het Westen. In Europa is een kwart van de kinderen obees. In Vlaanderen betreft het 20 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes tussen tien en twaalf jaar.
 
Kinderen die te dik zijn, hebben meestal slechte voedingsgewoonten: ze slaan minstens eenmaal per week hun ontbijt over, ze eten ongezonde tussendoortjes, ze drinken gemiddeld een halve liter frisdrank per dag en een ook een kwartliter fruitsap.
Bovendien brengen ze hun vrije tijd vooral zittend door, voor de tv of hun computerscherm of spelconsole.
Dat bleek uit vroeger gezondheidsonderzoek in Vlaanderen.
 
Van Lippevelde ging naar het gedrag van de ouders kijken. Ze stelde een heleboel vragen: speelt het een rol of ouders veel complimentjes en aanmoediging geven? Maakt het verschil hoe ouders reageren op het gezaag en geklaag van hun kinderen? Is het belangrijk om goed te kunnen onderhandelen met je kroost? Haar conclusie: nee. Ouders moeten niet echt iets aan hun opvoedingsstijl veranderen.
 
Het is gemakkelijker dan dat: zorg dat ongezonde zaken – frisdrank, fruitsap, koek en snoep – niet of niet zoveel beschikbaar zijn in huis. Geef zelf het goede voorbeeld door water uit de kraan te drinken als u dorst hebt, en niet tussendoor te snacken. En eet zoveel mogelijk samen met uw kinderen. Samen koken en eten doet kinderen gezonde voeding meer waarderen en voorkomt dat ze maaltijden overslaan. Nog één ding: pas de huisregels niet té streng toe. Dat kan een averechts effect hebben.
 
De resultaten zijn belangrijk voor preventiewerkers: gezondheidsprogramma's die via de school kinderen proberen te bereiken, moeten erop letten dat ze daar ook de ouders bij betrekken.

 

De standaard: 15/11/2012